Evden Ders Sunarken Sesinizi Nasıl İyileştirirsiniz?

Video, ders ve diğer sunumları paylaşmak için güçlü bir araçtır. Giderek daha fazla işletme ve eğitim kurumu, yoga derslerinden üniversite eğitimine kadar, bilgileri uzaktan paylaşmanın bir yolu olarak videoya güveniyor. İzleyiciler için ses, daha fazla değilse bile, en az video kadar deneyimin bir parçası. Aslında, insanların kalitesiz sese sahip bir videoyu, düşük kaliteli videoya göre kapatma olasılığı daha yüksek.

Akıllı telefonlar ve DSLR kameralar gibi araçlar, en basit şekilde kullanıldığında bile gerçekten harika videolar üretebilir. Ancak, bu cihazlara yerleştirilen mikrofonlar mükemmel kalitede ses vermez ve eğer videolarınızda sesinizi iletmek için bunlara güvenirseniz, dinleyicilerin ilgisini hızla kaybetmeniz muhtemeldir. Aşağıda, evden ders sunarken sesinizi nasıl iyileştireceğinizi inceleyeceğiz.

Harici Bir Mikrofon Kullanın

Sesi büyük ölçüde iyileştirmenin en iyi yolu, sesinizi yakalaması için harici bir mikrofon kullanmaktır. Vlog tarzı, kameraya yakın oturduğunuz videolar için RØDE VideoMic serisinde olduğu gibi kamera üstü mikrofonlar harika çalışacaktır.

Fakat, hareket etmek için daha fazla alana ihtiyacınız varsa veya başınızdan ve omuzlarınızdan daha fazlasını göstermeniz gerekiyorsa, kablosuz bir mikrofon ideal çözümdür.

Kablosuz sistemler iki ana bileşenden oluşur: videosu çekilen kişiye takılı olan ve sesi yakalayan bir verici ünite ile vericiden sesi kablosuz olarak alan bir alıcı ünite; alıcı ünite bir kamera, mobil cihaz, bilgisayar veya ses kaydedici gibi bir kayıt cihazına takılır.

Uygun fiyatlı, kurulumu ve kullanımı kolay ve temiz ses kalitesi sunan bir şey arıyorsanız, RØDE Wireless GO mükemmel bir seçimdir. Bu kompakt kablosuz sistem, vericinin içine yerleştirilmiş bir mikrofona sahip olduğu için benzersizdir; yani çoğu kablosuz sistemde olduğu gibi, takılı bir lavalier mikrofon (yaka mikrofonu veya 'klipsli' mikrofon olarak da bilinir) ile uğraşmanıza gerek kalmaz.

Basitçe, bir verici ünitesini gömleğinize, ceket yakanıza takın veya bağlayın, bunu alıcıyla eşleştirin, alıcıyı kameranıza takın ve kaydetmeye hazırsınız. Tabii ki, eğer kullanmayı tercih ederseniz Wireless GO'ya bir yaka mikrofonu da takabilirsiniz, bu iş için Lavalier GO ideal bir seçimdir.

Mikrofonun Konumunu Düşünün

Ders kaydetmek için ayarlarınızı yaparken, mikrofonunuzun, sesinizi net bir şekilde alabilmesi için konumlandırılması gerçekten önemlidir. Sesin boğuk çıkmasına neden olabileceğinden çenenize çok yakın olmadığından emin olun. Göğüs üzerinde, kabaca ağzınızdan bir karış uzaklık (20-30cm) lavalier mikrofon için ideal bir pozisyondur.

Lavalier mikrofonunun nasıl kullanılacağına dair ayrıntılı kılavuz için buraya tıklayın.

Mikrofonu Cihaza Bağlama

Videonuzu bir DSLR, aynasız veya GoPro gibi kompakt bir kamerayla kaydediyorsanız, tedarik edilen kabloyu kullanarak Wireless GO'yu doğrudan kameranın mikrofon girişine takın. Şimdi kayda başladığınızda, ses ve video aynı anda kaydedilecektir.

Videonuzu bir bilgisayar veya mobil cihazla kaydediyorsanız, Wireless GO mikrofonu bağlamak için bir adaptör kablosu kullanmanız gerekecek. Bunun nedeni, bilgisayarlar ve mobil aygıtlar TRRS girişlerine sahiptir, fakat Wireless GO'da ise TRS çıkışı vardır. Bu iki tip konektör uyumsuzdur, bu nedenle bağlamak için bir adaptör kullanmanız gerekir, RØDE SC4 veya SC7 bunun için ihtiyacınız olan şeydir.

Wireless GO'nun bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda kullanımı ile ilgili daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Kayıt için En İyi Ortamı Seçin

Kayıt almakta olduğunuz ortamın, ses kalitesi üzerinde büyük etkisi olacaktır. Örneğin, dış mekandaysanız ve çok fazla rüzgâr veya trafik gürültüsü varsa veya iç mekandaysanız ve çok sayıda yansıtıcı yüzey ve yankı varsa, videonun düzenlenmesi sırasında sesiniz zarar görecek ve hatta kullanılamaz olabilecektir. Bu çok sinir bozucu olabilir!

Kontrollü bir ortamda kayıt yaptığınızdan emin olun. Açık havada kayıt yapmanız gerekiyorsa, minimum trafik veya yayaya sahip ve rüzgâr almayan sessiz bir yer bulun. İç mekanlarda kayıt yaparken halı, perde veya kitaplık rafları gibi yumuşak yüzeylere sahip bir oda seçin. Daha küçük bir oda seçimi yankıyı azaltmaya da yardımcı olacaktır.

Ses Seviyelerinizin Doğru Olduğundan Emin Olun

Kayıt cihazınızdaki ses seviyelerinize çok dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Seviyeleriniz çok yüksekse, sesin bozulmasına neden olabilir, bu da dinleme sırasında hoş olmaz. Çoğu kamera ekranda bir ses seviyesi ölçerine sahiptir, bu ölçerin kırmızı bölümüne gelmekten kaçının. İdeal olarak, bu ölçerin yukarı doğru 2/3 oranında durması istenir.

Ses seviyelerinizin doğru olmasını sağlamak için yapabileceğiniz şeyler var. Bazı ses testleri yaparak başlayın, videonuzda konuşacağınız ses seviyesinde mikrofonunuza konuşun. Sesiniz çok ‘sıcak 'ise, yani kırmızıya gelmişse, kameranızın ayarlarından ses seviyesini düşürün. Bunu oldukça düşük bir seviyeye indirmeniz gerekebilir.

Wireless GO’nun alıcısında ayrıca üç konumlu bir seviye kontrolü bulunur, kamera üzerinden seviye ayarı yapmak yerine ses seviyesini kontrol etmek için bu ayarları kullanın. En düşük ayardan başlayın, sonrasında eğer sesiniz çok düşükse yükseltin.

Sakin ve sessiz bir yerde konuştuğunuzdan emin olun!

Çok yüksek olmaktan ziyade daha kısık bir sese sahip olmak her zaman daha iyidir. Post-prodüksiyon aşamasında her zaman ses seviyenizi artırabilirsiniz, fakat bozulmuş ses düzeltilemez. Videonuzu düzenlemek için oturduğunuzda sesin kullanılamaz olduğunu farketmekten daha sinir bozucu bir şey yoktur.

Bu adımları izleyerek video sunumlarınızın sesini büyük ölçüde geliştirebilirsiniz. Film için ses kaydı ile ilgili olarak çeşitli konular hakkında daha fazla bilgi için Audio For Film 101 serimize göz atın.

Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.