Lavalier Mikrofon Nasıl Kullanılır?

Lavalier mikrofonlar- aynı zamanda yaka mikrofonu veya klipsli mikrofon olarak da bilinir - film yapımcılığında ve yayıncılığında yaygın olarak kullanılan küçük kablolu mikrofonlardır. Fark edilebilir olmadığından ve görüş alanı dışında kalarak ağzın yakınına yerleştirilebildiği için diyalog kaydetmek için idealdir. Bu ister vlog, ister raporlama ya da röportaj kaydı olsun, birçok çeşitli kayıt durumlarında temiz ve net ses elde etmenizi sağlar.

Yaka mikrofonu kullanırken dikkate alınması gereken iki ana şey vardır: nasıl yerleştirileceği ve nasıl kayıt cihazına bağlanacağı. Haydi her biri hakkında bilmeniz gerekenler konusuna daha yakından bakalım.

RØDE Lavalier GO

Yaka Mikrofonu Nasıl Yerleştirilir

Yaka mikrofonu yerleştirirken, mümkün olan en iyi sesi elde etmek için ses kaynağınıza (genellikle siz veya konuşmacınızın ağzına) olan yakınlığını düşünmek önemlidir. Çoğu yaka mikrofonu çok yönlü bir kapsül özelliğine sahiptir, yani sesi her yönden alırlar ve bu nedenle kayıt esnasında oldukça toleranslıdırlar. Fakat, genel bir kural olarak, mikrofonu göğsünüze, ağızdan yaklaşık 20-30 cm uzaklıkta yerleştirmeniz önerilir. Bu size doğal, gerçekçi bir ses verecektir.

Yaka Mikrofonunu Klipsine Takma

Tüm yaka mikrofonları, mikrofonu giysinize takmanızı sağlayan bir klips ile birlikte gelir. İlk kez kullananlar için bu klipsler biraz kafa karıştırıcı olabilir, ama bunların kullanımı oldukça kolaydır. Rüzgar koruyucusunu mikrofondan çıkarın, sarmal tokayı sıkıştırın, mikrofonunuzu yerleştirin ve mikrofonu yerine sabitlemek için tokayı serbest bırakın. Şimdi rüzgar koruyucusunu yerine takabilirsiniz.

Yaka Mikrofonunun Takılması

Yaka mikrofonu takmak, bir ceketin yaka kısmı, bir gömleğin düğme çizgisi veya bir kravatın kenarı gibi sabitlenecek bir giysi kenarı olduğunda çok kolaydır. Kayıtlarınızda duyulabilir olacağından dolayı mikrofonu, sürtünmeye neden olabilecek herhangi bir kıyafet parçasından uzak tuttuğunuzdan emin olun.

Mikrofonu takmak için atlet veya tişört gibi güçlü dikiş çizgisi sunmayan giysiler giyiyorsanız, işler biraz daha çetrefilli olabilir. Mikrofonu bir yakaya monte edebilirsiniz – yalnız mikrofon boynun hemen altında olursa, sesin değişeceğini ve garip olabileceğini unutmayın. Bunu, daha gevşek bir yakayla veya mikrofonu doğrudan çenenin altına takmak yerine yan tarafa monte ederek önleyebilirsiniz.

Eğer bir atlet giyiyorsanız, yaka mikrofonunu takmak için omuz askıları harika bir yerdir. Bu ayrıca spor kıyafetleri giydiğinizde de en iyi çözümdür ya da yaratıcı olmak isterseniz, mikrofonu bir saç bandının altına monte etmek de işe yarar. Mikrofonu ağzınızdan 20-30 cm uzak tutmak ve mikrofona sürtünen giysilerin olmaması durumunda, harika bir sonuç elde edersiniz.

RØDE Wireless GO

Mikrofonu Gizli Tutmak

Videonuzun görüntüsünün net ve profesyonel olmasını sağlamak için, kabloyu gizlemeyi düşünebilirsiniz. Bunu sağlamak için mikrofonu görüş alanı dışında kalan ceketinizin altına takabilir veya gömleğinizin içine koyabilirsiniz. Profesyonel ses mühendisleri, kabloyu giysilerin içinde güvenle tutmak için kumaş bant kullanırlar; eğer nesneleri görüş alanının dışında tutmak istiyorsanız, gaffer bant veya hatta standart yapışkan bant ile doğaçlama yapabilirsiniz. “Broadcast loop” olarak bilinen şeyi kullanmak size tertipli, profesyonel bir profil sağlayacaktır. Yaka mikrofonunu kendinize veya sunucunuza nasıl monte edeceğiniz konusuna ayrıntılı olarak bakmak için burayı tıklayın.

Yaka Mikrofonunu Kayıt Cihazına Bağlama

Yaka mikrofonunuz takıldıktan ve iyi bir şekilde konumlandırıldıktan sonra, bir sonraki adım onu ​​kayıt cihazınıza bağlamaktır. Burada düşünülmesi gereken iki şey vardır: mikrofonu ne tür bir cihaza taktığınız ve kablosuz olarak bağlamanız gerekip gerekmediği. Bu, ne tür ekipmana ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir.

Bilgisayarlar ve Mobil Cihazlar

Mikrofonunuzu bir akıllı telefona veya tablete bağlıyorsanız, uyumlu bir konektöre sahip olan bir mikrofona ihtiyacınız olacak-  RØDE smartLav +. Bu mikrofon, çoğu bilgisayar ve mobil cihaza uyumlu olan TRRS bağlantıya sahiptir, yani bir adaptöre ihtiyaç duymadan doğrudan takabilirsiniz. Basitçe mikrofonu cihazınızın kulaklık bağlantı girişine takın, ses ayarları veya kayıt yazılımınızda giriş ve çıkış cihazınız olarak seçin ve kaydetmeye hazırsınız.

Bu, vlog çekmek, bir eğitim veya kamera önüne oturduğunuz herhangi bir videoyu kaydetmek için iyi bir seçenektir. SmartLav + üzerindeki kablo cihazınıza ulaşacak kadar uzun değilse veya hareket etmek için fazladan bir alana ihtiyacınız varsa, bir RØDE SC1 uzatma kablosu kullanabilirsiniz.

Kameralar

DLSR, aynasız veya kompakt bir kameraya ya da taşınabilir bir kayıt cihazı gibi bir ses cihazına kaydediyorsanız, RØDE Lavalier GO gibi TRS girişi olan bir yaka mikrofonuna ihtiyacınız olacaktır.

Kablosuz Kullanmak

Bir yaka mikrofonu ile eğitim veya sunum kaydederken olduğu gibi, kayıt yaparken hareket etmek için alana ihtiyacınız varsa veya kayıt cihazınıza bağlı kalmamanız durumunda, kablosuz bir sistem kullanmak iyi bir yoldur. RØDE serisinde birçok seçenek mevcut; fakat kompakt, uygun fiyatlı ve kullanımı kolay bir çözüm için Wireless GO idealdir.

Kablosuz sistemler iki ana bileşenden oluşur: Sesin alınacağı özneye takılı olan, sesi yakalayıp ileten bir verici paketi; ve kayıt cihazına takılan, sesi vericiden kablosuz olarak alan bir alıcı paketi.

Wireless GO, verici üzerine yerleştirilmiş kapsül'e sahip olan benzersiz bir mikrofondur, yani kablolu yaka mikrofonu kullanmanıza gerek olmaz – sadece normal bir yaka mikrofonu gibi vericiyi göğsünüze klipslersiniz. Tabii ki, standart bir yaka mikrofonu kullanmayı tercih ederseniz, bunun için de bir giriş var. Bu bir TRS girişidir, bu yüzden TRS girişli bir yaka mikrofonu gerekir. Lavalier GO bunun için mükemmel bir seçenektir.

Yaka mikrofonunuzu konumlandırdıktan sonra, birlikte verilen ara bağlantı kablosunu kullanarak alıcıyı kameranıza takmanız yeterli ve artık hazırsınız.

RØDE Wireless GO

TRRS- TRS Adaptörü Kullanma

Yaka mikrofonları gibi 3,5 mm girişli bir mikrofon kullanmanız söz konusu olduğunda, mikrofonunuzun ne tür bir çıkışa sahip olduğuna ve kayıt cihazınızın ne tür bir girişi olduğuna, özellikle de TRS veya TRRS olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir.

TRS / TRRS uyumsuzluğu, mikrofonların belirli cihazlarla çalışmamasının oldukça yaygın bir nedenidir. Bu girişler çok benzer görünür, fakat biz renk kodlaması ile RØDE ürünlerinin ne tür bir konektör kullandığını tanımlamayı kolaylaştırdık: tüm TRRS konektörleri gri renktedir, böylece doğrudan bilgisayarlara ve mobil cihazlara takılabilirler; tüm TRS konektörleri siyahtır, böylece doğrudan standart ses ve kamera ekipmanına takılabilirler.

Eğer zaten bir mikrofonunuz varsa, fakat kayıt cihazınızla uyumlu değilse endişelenmeyin- bir TRS mikrofonu bir TRRS cihazıyla, veya tam tersi eşleşmeyle, kullanmanıza izin veren birçok RØDE adaptörü vardır.

Örneğin, Wireless GO veya Lavalier GO’ya (veya RØDE VideoMic gibi 3,5mm çıkışlı herhangi bir mikrofona) sahipseniz ve bunu TRRS girişleri olan bir bilgisayar veya mobil cihazla kullanmak isterseniz, SC4 veya SC7 adaptörü kullanabilirsiniz veya smartLav+ gibi TRRS çıkışlı bir mikrofonu, DSLR kamera gibi TRS girişi olan bir cihaza takmak istiyorsanız, bir SC3 adaptörü kullanabilirsiniz.

SC4 ile RØDE Lavalier GO

Bu kafa karıştırıcı görünebilir, fakat unutmayın- gri konektörler bilgisayarlara veya mobil cihazlara takılan TRRS'dir; siyah konektörler ses cihazlarına ve kameralara takılan TRS'dir. Yaka mikrofonlarını bilgisayar ve mobil cihazlarla kullanmaya bazı sınırlamalar vardır. Bununla ilgili olarak şu makaleyi okuyabilirsiniz.

Kullandığınız belli bir cihaz hakkında veya sizin için en iyi ses çözümü konusunda sorularınız varsa, destek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.

Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.