Video Mikrofonları, Kablosuz ve Yaka Mikrofonlarını Bilgisayar veya Mobil Cihazlar ile Kullanma Kılavuzu

RØDE'da aldığımız en yaygın sorulardan biri 3.5 mm çıkışlı mikrofonların bilgisayarlara ve mobil cihazlara nasıl bağlanacağı konusudur. Bu basit bir konu gibi görünüyor, ancak bazı durumlarda şaşırtıcı derecede karmaşık olabilir.

Aşağıda 3.5 mm'lik çıkışa sahip olan RØDE mikrofonlarını, TRS ve TRRS konektörleri arasındaki farkı ve karşılaşabileceğiniz bazı genel problemleri ve bunları nasıl çözeceğinizi ele alacağız. Ayrıca, hızlı bir özet için aşağıdaki videoya göz atın.

3.5 Mm’lik Çıkışa Sahip RØDE Mikrofonlar

RØDE serisindeki birçok ürün 3.5 mm’lik çıkışa sahiptir. Bu video mikrofonlarımızın çoğunu, Wireless GO ve Filmmaker Kit gibi bazı kablosuz mikrofonlarımız ve smartLav+ gibi yaka mikrofonlarını içerir. Bu mikrofonlar genellikle kameralara, kompakt ses kayıt cihazlarına ve 3.5 mm girişe sahip çoğu akıllı telefonlar gibi tüketici ürünlerine takılmak üzere tasarlanmıştır.

3.5 mm çıkışlı mikrofonlar söz konusu olduğunda, dikkat etmeniz gereken iki ana tür vardır. Çok benzer görünürler, ama özellikle ne tür bir cihaza bağlanacaklarına göre tasarımlarına bağlı olarak farklı şekilde kablolandırılırlar. Bunlar genellikle TRS veya TRRS olarak adlandırılırlar.

TRS ve TRRS'yi Anlamak

Mikrofonunuzun ne tür bir çıkışı olduğunu ve cihazınızın ne tür bir girişe sahip olduğunu tanımlayabilmeniz oldukça önemlidir- TRS/TRRS uyumsuzluğu genellikle bağlantı sorunlarının ana sebebidir.

TRS, 'Tip (uç), Ring (halka), Sleeve (kılıf)’ kelimelerinden gelir ve kameralarda ve diğer ses donanımlarında görebileceğiniz türden bir konektördür. Girişte sadece iki siyah halka bulunduğu için tanımlanmaları kolaydır. Bunlar sadece bir sinyal taşır, bu nedenle cihazınızda (örneğin, bir DSLR kameranızda) bu konnektörlerden iki adet olabilir- biri ses girişi diğeri ses çıkışı olmak üzere (genellikle kulaklık çıkışı).

TRRS, 'Tip (uç), Ring (halka), Ring (halka) Sleeve (kılıfı) kelimelerinden gelir ve bilgisayarlarda ve mobil cihazlarda gördüğünüz konektör türüdür. Telefonunuzun standart kulak içi kulaklıklarının çoğunda bu konnektör bulunur (Eğer Lightning konektörüne sahip yeni bir iOS cihazınız yoksa tabii). Bunlar jak üzerinde üç siyah (veya renkli) halka içerir ve iki sinyal taşır- kulaklık için bir çıkış ve kulak içi mikrofona bağlanan bir giriş.

RØDE ürünlerine geldiğimizde ise, bir TRS ve TRRS kablosu arasında ayrım yapmak gerçekten kolaydır- TRS kabloları siyah konektörlere, TRRS kabloları gri konektörlere sahiptir. Bu nedenle, direkt olarak bir akıllı telefona veya bilgisayara bağlanan bir mikrofon istiyorsanız, smartLav + gibi gri konektöre sahip bir şeye ihtiyacınız vardır. Direkt olarak bir kameraya veya ses kaydediciye takılan bir şey istiyorsanız, VideoMic veya Kablosuz GO’daki gibi siyah bir konektöre ihtiyacınız vardır.

Eğer zaten bir RØDE mikrofonunuz varsa ve cihazınıza takmak için doğru konektöre sahip değilseniz endişelenmeyin, neredeyse her kuruluma uyacak çeşitli adaptörler yapıyoruz.

3.5 mm Çıkışlı Mikrofonları Bilgisayara veya Mobil Cihaza Takma

En yaygın senaryolardan biri, kullanıcıların bir VideoMic, yaka mikrofonu veya Wireless GO gibi bir kablosuz mikrofona zaten sahip olduğu ve bunu bir bilgisayara veya akıllı telefona takmak istediği zamandır. Bu işi yapmak için kullanabileceğiniz birkaç adaptör vardır.

Birincisi, 3.5 mm TRS’den – TRRS’e adaptörü olan SC4’tür. Tek yapmanız gereken mikrofonun çıkışını adaptöre takıp, ardından gri konektörü cihazınıza takmaktır.

Unutmayın gri = TRRS bilgisayarlar ve mobil cihazlar için; siyah = TRS kameralar ve ses kaydediciler için.

RØDE VideoMic Pro+ ve SC4 kablo.

VideoMic Pro+ veya Wireless GO gibi çıkarılabilir kabloya sahip bir mikrofonunuz varsa, -daha temiz bir çözüm sunan- 3.5 mm TRS’ten – TRRS’e bağlantı kablosu olan SC7'yi kullanabilirsiniz. Eğer çalışmak için ekstra kablo uzunluğuna ihtiyacınız varsa, SC8 TRS’ten – TRS’e uzatma kablosu ve bir SC4'ü birlikte kullanabilirsiniz.

RØDE Wireless GO ve SC7 kablo.

Mikrofonu doğru kabloyu kullanarak cihazınıza bağladığınızda, ses ayarlarınızda, kayıt yazılımı ya da yayın yazılımınızda bunu harici mikrofon girişi olarak seçmeniz gerekebilir.

Mikrofonum Hala Çalışmıyor- Ne Yapmalıyım?

Bazen bu her zamanki kadar basit olmayabilir. Bazı mobil aygıtlar ve bilgisayarlar, doğru gri TRRS bağlacı kullanıyor olsanız bile, harici bir mikrofon bağlandığında bunu tanımada sorun yaşarlar.

Bazı cihazlar harici mikrofonların bu şekilde takılması için tasarlanmadığından, bu cihazların donanımsal bir sınırlaması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrı kulaklık ve headset bağlantısı olan eski bilgisayarlar, headset bağlantısı ile harici bir mikrofon kullanmanıza izin verir, fakat ayrı bir ses çıkışı seçmenize izin vermez. Bu da sesi dinleyemeyeceğiniz veya iki taraflı konuşmaya sahip olmayacağınız anlamına gelir; örneğin Skype veya Zoom görüşmeleri gibi.

Buna ek olarak cihazınız bir kulaklık bağladığınızı varsayabileceğinden dolayı, akıllı telefonunuzda iki yönlü görüşmeler için harici bir mikrofon kullanırken de sorun yaşayabilirsiniz.

Maalesef, modeller ve üreticiler arasında hangi cihazların hangi cihazlarla çalışacağına dair net bir kural yok, bu yüzden bu biraz zor bir konudur. Ancak, bazı mükemmel çözümler var!

Ses Kartı Kullanma

Bir bilgisayar kullanıyorsanız, her seferinde kusursuz bir ses elde etmenin yolu RØDE AI-1 gibi bir ses kartı kullanmaktır. Bu, stüdyo mikrofonu ile bilgisayara kayıt yapmak için tasarlanmıştır ve bu yüzden bir XLR girişine sahiptir. Bu nedenle, 3.5 mm çıkışlı mikrofonları XLR girişi olan cihazlara takmaya yarayan VXLR veya VXLR+ adaptörlerden de almanız gerekir. Bu kurulumu bir TRS mikrofonla kullanırken, VXLR+ bir TRS girişine sahip olduğu için, ek bir TRS-TRRS adaptörüne ihtiyacınız olmayacaktır.

Bir ses kartı kullanmak, mikrofonunuzun her durumda çalışmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mikrofonunuzun giriş seviyesini de kontrol edebilir ve sesi izlemek için kulaklık bağlayabilirsiniz.

RØDE VideoMic Pro+, VXLR ve AI-1.

SC6-L Kullanmak

Eğer bir mobil cihaz kullanıyorsanız, SC6-L‘yi kullanabilirsiniz. SC6-L, iOS cihazlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmış Lightning girişine sahip kompakt bir arabirimdir. Bu cihaz, iki mikrofon girişi ve bir kulaklık çıkışına sahiptir. Bunlar TRRS girişleridir, bu nedenle mikrofonunuzda bir TRS (siyah) çıkışı varsa yukarıda bahsedilen adaptörleri kullanmanız gerekebilir.

SC6-L ile ses kaydetmek için RØDE Reporter uygulaması harika bir çözümdür. SC6-L’yi bir video kaydında ses cihazı olarak kullanmak istiyorsanız, iOS’un kendi video kaydedicisi mikrofonu algılamayacağı için üçüncü parti bir video kayıt uygulaması kullanmanız gerekecektir. FilMic Pro veya Pro Movie uygulamalarını tavsiye ediyoruz. Bu uygulamalar, SC6-L’i videolarınız için ses kaynağı olarak seçmenize izin verecektir.

İşte bu kadar! Bunun, bu yazının karmaşık bir konuyu açıklamada yardımcı olacağını umuyoruz. Kullandığınız belirli bir cihaz veya sizin için en iyi ses çözümü hakkında sorularınız varsa, destek ekibimizle iletişime geçebilirsiniz, size yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.

RØDE Microphones, Avustralyalı bir iş insanı tarafından Sydney'de 1967 yılında kurulmuş bir ses firmasıdır. 10 dönümlük bir alana yayılan fabrikasında 60 milyon dolarlık hassas üretim cihazlarına ve 250 kişiyi aşkın uzman kadroya sahiptir. Sydney dışında Los Angeles, New York, Hong Kong, Shenzhen ve Seul'de ofisleri bulunan RØDE, 117 ülkede satış yapmaktadır. RØDE, özellikle video mikrofonları pazarında takip edilen bir lider üretici durumdadır.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.