Lavalier Mikrofon Nasıl Takılır?

Yaka mikrofonu ya da 'lavelier / lapel' mikrofonlar, bir diyaloğu kaydederken konuşan kişiye mikrofonu yakın bir şekilde konumlandırmanın en iyi yollarından biridir. Ses kaynağına (yani konuşan kişinin ağzına) olan bu yakınlık, shotgun ya da kamera üzeri mikrofon yoluyla iyi bir sinyal-gürültü oranına ulaşmak için gerekli olan çabayı ortadan kaldırır.

Fakat, bir televizyon şovu veya film çekimi yaparken görüntüde kayıt cihazınızı saklamanız gerekirse, bu daha karmaşık bir iş haline gelebilir.

Peki, RØDE Lavalier mikrofonu ideal yerleşimde ve iyi sinyal-gürültü oranını sağlayacak şekilde nasıl gizlersiniz? Bu yazıda, diyalog kaydınız yüksek sesli ve net olurken, mikrofon yerleşiminin fark edilmez olmasını sağlamak için yaygın olarak kullanılan seçeneklerden bazılarını anlatacağız.

Lavalier klipsi

Sektördeki pek çok kişi, temiz ve görünür yerleşim için standart bir klips kullanırken iki özel tekniğe başvurur: 'yayın halkası (broadcast loop)' veya 'haberci halkası (newsman’s loop)'.

Yaka mikrofonu genellikle standart bir mikrofon klipsiyle birlikte gelir. Bu, bir konuşmacıya mikrofon takmanın en popüler yoludur, fakat mikrofonu takmak için bir ceket yakası veya düğmeli gömlek gibi giysinin fiziki bir parçası gerekir. Bu klips, kamerada veya izleyiciler tarafından görülebilir, bu nedenle kabloları iyi bir şekilde yönetmek, hem mikrofonun hem de kablonun düzgün ve düzenli görünmesini sağlamak önemlidir.

Sektördeki pek çok kişi, temiz ve görünür yerleşim için standart bir klips kullanırken iki özel tekniğe başvurur: 'yayın halkası (broadcast loop)' veya 'haberci halkası (newsman’s loop)'.

Broadcast loop

Bu yöntemi kullanmak için, mikrofonu klipsine takın, sonra kabloyu da içine geçirin. Lavalier mikrofonu konuşmacının giysisine taktığınızda, fazla kabloyu kumaşın arkasında bırakın, böylece önden gördüğünüz sadece mikrofon, klips ve küçük bir kablo halkası olacaktır.

İpucu: Kabloda gerilimi düşürmek ve ayrıca olası hareket gürültüsünü azaltmak için mikrofon klipsinin altında ikinci bir halka oluşturun ve bunu küçük bir bant parçasıyla birbirine yapıştırın.

Vampir klips

Bu da başka bir basit, sık kullanılan yaka klipsidir ve giysinizde mikrofonun takılabileceği bir kenar olmadığında mükemmeldir. Vampir (veya viper) klipsi, standart bir klipsin tutunamayacağı tişört, elbise veya başka bir kumaşa sabitlenebilmesi için iki küçük iğneye veya dişe sahiptir.

Lavalier mikrofonu gizlemek

Yaka mikrofonunuzu kıyafetinizin altına gizlemeniz gerekirse, çeşitli bant teknikleri uygulamak ve farklı yöntemler kullanmak yaygındır. Bunları denemeden önce, güçlü bir şekilde kavrayacak, kayıt esnasında hareket etmeyecek ya da çıkmayacak kamera bandı veya tamir bandı (gaffer bant) kullandığınızdan emin olun.

Kamera bandı

Eğer bir bant kullanmayı tercih ederseniz, öncelikle yapışkan yüzeyi dışarıda olacak şekilde birkaç küçük parça yırtın ve yaka mikrofonun kapsülünü konuşmacının gömleğinin içine sabitleyin. Bunun yaklaşık 2.5 cm altında, kablo gerilimini azaltmak için bir halka oluşturun ve bunu tutması için daha fazla bant yapıştırın. Son olarak, gömleğin içinde bir miktar kabloyu tutmak için başka bir şerit kullanın; bu, mikrofon kapsülü veya kablo halkası üzerinde hiçbir zorlanma olmamasını sağlayacaktır.

RØDE InvisiLav, yaka mikrofonları için kapsülü çeşitli yüzeylerde gizlemek amacıyla tasarlanmış, küçük, şeffaf bir montaj aparatıdır.

InvisiLav

RØDE InvisiLav, yaka mikrofonları için kapsülü çeşitli yüzeylerde gizlemek amacıyla tasarlanmış, küçük, şeffaf bir montaj aparatıdır. Yumuşak bir kauçuk bileşenden yapılmıştır, hem gürültüyü hem de titreşimleri emebilir. Ayrıca, yapışkan malzemeyi sabitlemeniz için büyük bir yüzey alanı sağlayan geniş, düz bir profile de sahiptir. InvisiLav, cilde zarar vermeyen bir yapışkanla birlikte gelir, ama kamera bandı gaffer bant da kullanılabilir.

Mikrofonunuz yerine konumlandırıldığında, mikrofonu taktığınız alanın altında hâlâ bir gerilim azaltma halkası kullandığınızdan emin olun ve hem kapsüle hem de halkaya daha fazla gerilim azaltımı sağlamak için kapsülün kısımlarını malzemenize yapıştırın.

Mikrofon yerleşimi

Kaydınız için mikrofonu takma yönteminin hangisinin en iyi olduğunu belirledikten sonra, ideal yerleşimi bulmanız gerekir. Yaka mikrofonunu konuşmacının ağzına yaklaştırmak veya uzaklaştırmak, ton kalitesi ve frekans tepkisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacaktır.

Genel bir kural olarak, mikrofon kapsülünü konuşmacının göğüs kafesi üzerine yerleştirmek, yakınlık ve doğal ses arasında güzel bir denge sağlayacaktır.

İpucu: Yaka mikrofonunu bu alana yerleştirirken, klipsin içine aşağı doğru monte edin. Bu yöntem, bozulmaya sebep olan patlak sesleri (sert T, P ve B ünsüzleri söylenirken çıkan rüzgârı) azaltacak ve arzu ettiğiniz net sesi almaya devam edecektir.

Dış mekânda kayıt yaparken daha fazla rüzgâra maruz kaldığınızda, her zaman yaka mikrofonunuzun üzerinde tüylü bir koruyucu kullanın. Bunun gizlenmesi belki zor olabilir ama sesi, duyulabilir düzeyde oluşacak bozulmalardan muhtemelen koruyabilir.

Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.