Wireless GO II'yi Kamerayla Birlikte Kullanmak

Wireless GO II'yi Kamerayla Birlikte Kullanırken Mükemmel Ses Elde Etmek için 5 Basit Adım

Wireless GO II, bütçeye uygun ve kompakt boyutları ile canlı yayın kalitesinde ses sunan devrim niteliğinde kablosuz bir ses çözümüdür.

Wireless GO II oldukça çok yönlü bir mikrofondur ve bilgisayar, akıllı telefon, tablet ve ses kayıt cihazları olmak üzere hemen hemen her cihaza bağlanabilir. Ayrıca kayıt özelliğine de sahip olduğundan, harici bir kayıt cihazı olmadan bile kullanabilirsiniz.

Birçok içerik üreticisi için Wireless GO II, kameraları için vazgeçilmez bir cihazdır. Mikrofonu kamerayla birlikte kullanmak harikadır, çünkü bu; sesin görüntüye tam olarak senkron olması ve  post prodüksiyon aşamasında son derece rahat bir iş akışı sağladığı anlamına gelir.

Wireless GO II, çok çeşitli cihazlara birlikte çalışmak üzere tasarlandığından, 3.5 mm’lik çıkışı (kameralara bağlanmak için kullanılan) geniş bir çıkış seviyesi aralığına sahiptir. Bu özelliği çok kullanışlı olmasını sağlar; ancak aynı zamanda harika bir ses elde etmeniz için, seviyenin kamera girişine uyacak şekilde ayarlanabilmesi adına biraz zaman ayırmanızı gerektirir.

Eğer yanlış ayarlanırsa, ses çok düşük olabilir (post-prodüksiyonda ses seviyesini yükselttiğinizde, kayıtta dip gürültü riski oluşur) ya da ses çok yüksek olabilir; bu da kameranın girişini aşırı yükleyeceğinden  post-prodüksiyonda düzeltilemeyecek hoş olmayan bozulmalara sebep olabilir.

Bu durum, kameranızla kullandığınız herhangi bir mikrofonda olabilir. Neyse ki Wireless GO II, her zaman mükemmel kayıt seviyesini elde etmenizi sağlayan esnek bir kazanç ayarına sahiptir.

Kameranız için Wireless GO II'de doğru çıkış seviyesini elde etmenizi sağlayacak 5 kolay adım:

1. Kameranızdaki AGC ve Diğer Ses İşleme Fonksiyonlarını Kapatın

Birçok kameranın Otomatik Kazanç Kontrolü (AGC) ya da bazen rüzgâr gürültüsünü azaltma gibi diğer ses işleme fonksiyonları varsayılan olarak etkin haldedir. Bunları kapatmalısınız.

AGC ve diğer işlemler, ses seviyelerinizde beklenmedik atlamaların yanı sıra kayıtlarınızda başka yapaylıklara da neden olabilir. Wireless GO II gibi yüksek kaliteli bir mikrofonda bunlara ihtiyaç yoktur. En iyi sonuçlar için ses kazanç ayarını manuel olarak ayarlayın.

2. Kameranızda Giriş Kazancını Azaltın

Çoğu kamerada ses girişleri çok yüksek kalitede değildir. Bu, kaydınıza dip gürültüsü eklenebileceği anlamına gelir. Manuel olarak giriş kazancını minimuma düşürürseniz veya en düşük seviyenin (genellikle 1 veya 2) hemen üstüne getirirseniz ve gerektiğinde sinyali artırmak için mikrofonun çıkış kontrolünü kullanırsanız, kameranın ses girişlerinden çok daha az gürültü alırsınız.

3. Aktarıcının (Transmitter) Çıkış Seviyesini Yükseltirken Mikrofona Konuşun

Kameranıza 3.5 mm’lik kabloyu kullanarak bağlanan aktarıcıyla, konuşmacının (veya solo kayıt yapıyorsanız kendinizin) çekim sırasında konuşacağı seviyede mikrofona konuşmasını sağlayın.

En düşük ayardan başlayarak, kamera ekranındaki ses ölçerleri izlerken Wireless GO II aktarıcısındaki (transmitter) kazancı artırın (dB tuşunu kullanarak). Göstergeleri tepeye, ekranın yaklaşık 2/3'ü kadar yukarıya gelene kadar seviyeyi yükseltmeye devam edin.

Bu, beklenmedik bir şekilde daha yüksek ses çıkması durumunda, size biraz boşluk bırakarak harika bir ses kalitesi sağlayacaktır.

İpucu: Wireless GO II'nin çıkış seviyesinin daha hassas ayarlanması için RØDE Central masaüstü veya mobil uygulamasını kullanarak "Fine Gain Mode"unu etkinleştirin. Bu, kazanç seviyelerinizi eşleştirmeyi çok daha kolaylaştıracaktır.

4. Sesi Kaydetmeden Önce Kalitesini Kontrol Etmek İçin Kameranızdan Sesi İzleyin

Eğer kameranızın kulaklık çıkışı varsa, ses girişinin kesilmesi gibi sorunları kontrol etmek için sesinizi eş zamanlı olarak izlemek için bunu yapın.

Eğer kameranızın kulaklık çıkışı yoksa, başlamadan önce sesin mükemmel olduğundan emin olmak için, hızlıca bir test kaydı yapmak isteyebilirsiniz.

5. Aktarıcıyı 'Düşük Hassasiyet Modu’na Ayarlayın

Eğer özellikle yüksek sesli bir kaynağı kaydediyorsanız (örneğin, Interview GO el tipi adaptöre bağlı olduğunda, transmitter'a (aktarıcıya) yüksek sesle konuşan biri gibi), kameradaki seviyeler iyi görünse bile mikrofon girişinin aşırı yükleniyor olması muhtemeldir.

Eğer durum böyle ise, RØDE Central kullanarak aktarıcıda 'Düşük Hassasiyet Modu'nu etkinleştirebilirsiniz.  Bu, mikrofona gelen sesi önceden bir miktar kısacaktır.

Uygun bir kablo kullanarak aktarıcıyı telefonunuza veya bilgisayarınıza bağlayın ve RØDE Central'ı açın. Aktarıcı ayarlarına yönelin ve 'Pad'i tıklayın. Bu etkinleştirildiğinde, alıcının ekranında, aktarıcının yanında küçük bir mavi ok görünecektir. Bu, çok yüksek seslerden kaynaklanan bozulmaları ortadan kaldıracaktır.

İpucu: Pad'i her zaman açık bırakmak iyi bir fikir gibi görünse de, post-prodüksiyonda sinyali artırdığınızda kayıtlardaki gürültü alanını biraz yükselteceğinden, normal ses kaynakları için 'Düşük Hassasiyet Modu'nun kullanılması önerilmez.

RØDE Microphones, Avustralyalı bir iş insanı tarafından Sydney'de 1967 yılında kurulmuş bir ses firmasıdır. 10 dönümlük bir alana yayılan fabrikasında 60 milyon dolarlık hassas üretim cihazlarına ve 250 kişiyi aşkın uzman kadroya sahiptir. Sydney dışında Los Angeles, New York, Hong Kong, Shenzhen ve Seul'de ofisleri bulunan RØDE, 117 ülkede satış yapmaktadır. RØDE, özellikle video mikrofonları pazarında takip edilen bir lider üretici durumdadır.

Karşılaştırma listesine eklendi.