USB Kablolarına Yönelik Nihai Kılavuz

1994 yılında, Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC ve Nortel; klavyeler, yazıcılar, ağ bağdaştırıcıları, kameralar  ve depolama ekipmanları gibi çevreleyen aygıtlar ve bilgisayarlar arasındaki bağlantıyı standart hale getirmek üzere tasarlanmış bir kablo olan Evrensel Seri Veriyolu’nu (Universal Serial Bus (USB)) geliştirmek için işbirliği yaptı. USB, kullanılabilirlik sorunlarını çözmek, yazılım yapılandırmalarını basitleştirmek ve harici cihazlara yönelik daha fazla  veri hızları olmasına imkan tanımak üzere geliştirildi.

Kısa süre sonra, 1995 yılında, aynı şirketler, USB teknolojisi ve yüksek kalitesi olan uyumlu USB cihazlarının sürekli geliştirilmesi ve kullanıma alınmasını desteklemek ve kolaylaştırmak amacı ile oluşturulan, kar amaçlı gütmeyen bir kuruluş olan USB Implementers Forum, Inc.’yi (USB-IF) kurdular.

Bu paylaşımda, yıllar içerisinde, USB teknolojisindeki çeşitli ilerlemeleri ana hatları ile ortaya koyarken, imalatçı ve tüketiciler üzerindeki benzer etkilerini keşfedeceğiz.

USB Türleri

90’lı yıllarda lanse edilen orijinal USB spesifikasyonu, saniyede 1.5 megabit (Mbps) veri aktarma oranları olan bağlayıcıları düşük hızlı, 12 Mbps olan bağlayıcıları ise tam hızlı olarak tanımlamıştı. Ancak yıllar içerisinde, çeşitli türlere ulaşmak mümkün hale geldi; aslında, günümüzdeki bilgisayarların çoğu, çeşitli USB portları ile donatılmış durumda.

İlk olarak, bugün mevcut olan farklı türdeki bağlayıcılara bakalım. 

A-Tipi USB

Standart ve en yaygın bağlayıcı tipi olan A-tipi bağlayıcılar, çoğu kabloda, PC ya da şarj cihazı tarafında bulunmaktadır. Bu düz, dörtgen arayüz, cihazlara doğrudan takılır ve friksiyon ile, bulunduğu yerde sabit kalır. Sürekli bağlantıyı sağlayacak kadar dayanıklı ancak kullanıcılar tarafından takılması ya da sökülmesi kolay bu bağlayıcı tipi, mikro çeşitlerde de mevcuttur.

B-Tipi USB

B-Tipi USB’ler, geleneksel olarak, yazıcı kablolarında kullanılıyordu ancak kablosuz yazıcıların kullanıma girmesi ile birlikte, artık, daha sık, cep telefonlarında, Mikro-USB B adaptörleri olarak kullanılıyorlar; ayrıca, mobil yazıcılar ve harici sabit disk sürücüleri gibi çeşitli cihazlarda da bu aygıtlardan yararlanılmaktadır. Bu USB’ler, kare şeklinde bir arayüze sahiptirler ve Mikro-USB B, USB Mini-b (5-pin) ve USB Mini-b (4-pin) olarak mevcutturlar.

C-Tipi USB

Piyasadaki en yeni tip bağlayıcı olan C-Tipi USB, her soruna yönelik tasarlanmış bir çözümdür. Ters çevrilebilir ve simetrik arayüze sahip olan, daha ince ve daha zarif tasarımın amacı, daha eski ve büyük olan USB’lerin yerine kullanılmasıdır ancak eski bağlayıcıları destekleyecek şekilde adapte edilmeleri de mümkündür. Küçük ebatlı olması nedeni ile, tüm cihazların tek bir USB bağlantı tipinin kullanması sağlanır ve böylece, çeşitli farklı kablolardan yararlanma ihtiyacını ortadan kaldırılır.

USB Revizyonları ve Spesifikasyonları 

USB’ler, ayrıca, güç spesifikasyonlarına göre de sınıflandırılmaktadır. Her bir versiyon, daha fazla cihaz ve uygulama ile uyumluluğa imkan tanıyan, arttırılmış bant genişliğine sahiptir.

USB 1.1

Günümüzde, USB 1.1 ya da Tam Bant Genişlikli USB, tüketicilerin en fazla kullandığı ilk USB idi ve bilgisayar fare ve klavyeleri gibi temel  cihazlarda, maksimum 12 Mbps bant genişliğine imkan tanıyordu.

USB 2.0

Ayrıca Yüksek  Hızlı USB olarak isimlendirilen versiyon 2.0’daki başlıca iyileştirme, 480 Mbps bant genişliğine yükseltilmesi idi; bu da adaptörler, transfer kabloları ve depolama aygıtları gibi, daha yüksek bant genişliğine sahip cihazlarda kullanılmaya imkan tanımaktadır. USB 2.0 ayrıca, USB 1.1 cihazlarını desteklemeye yönelik geriye dönük uyumluluk özelliğine de sahiptir.

USB 3.0 ya da diğer adı ile USB 3.1 Gen 1

Superhızlı USB denilen 3.0, 2.0’ın  bant genişliğini 4.8 Gbps’ye kadar arttırmakla birlikte eski cihazlar ile de uyumluluk sağlamaktadır.

USB 3.1  ya da diğer adı ile USB 3.1 Gen 2

En son çıkan USB 3.1’in başlıca tanımlayıcısı mavi konnektörlerleridir. Apple MacBook gibi yeni ürünlerde hemen kullanılmaya başlanan USB 3.1 Gen 2, 5 Gbp’ye kadar transfer hızına sahiptir

USB Güç Sağlama Standartları

Her bir USB güncellemesi, arttırılmış güç temin standartları ve cihazlar arasında iyileştirilmiş iletişim kabiliyetleri sağlamıştır.

USB 1.1USB 2.0USB 3.0USB 3.1
Diğer AdıUSB 3.1 Gen1USB 3.1 Gen2
Lansman Tarihi1998200020082013
Hız/Transfer Hızı12 MBit/s480 MBit/s 5 Gbit10 Gbit
GüçMecvut Değil5V, 1.8A5V, 1.8A20V, 5A
Maks Kablo
Uzunluğu
3 mt5 mt3 mt3 mt

C-Tipi USB 

Daha önce değinildiği gibi, USB  alanındaki en son gelişme olan, USB C-Tipi, herhangi bir cihazda veri transferi ve güç teminine yönelik, bu cihazların tümüne uyabilen ebattaki bir çözümdür. Daha küçük bir porta sahip olan C-Tipi, aynı anda cihazları şarj etmek ve veri aktarmak üzere, tek bir çok amaçlı porta sığmaktadır ve önceki USB standartlarını (2.0, 3.0 ve 3.1) desteklemeye yönelik geriye dönük uyumluluk özelliğine sahiptir.

USB C-Tipi 3.1’in ters çevrilebilen kablosu, 10 Gbit bant genişliği ve 5 Amp’de 20V’ye ya da toplam 100 W’a  kadar güç ile iki yönlü güç ve veri aktarımına imkan tanımaktadır, — bu, bir adet ince, uyumlu hale getirilmiş kablo ile, bir dizüstü bilgisayarı şarj etmek ya da 4K monitör çözünürlüğü sağlamaya yetecek güçtür.

Evrensel ve  telif ile korunmayan bir teknoloji olan C-Tipi USB, işletim sistemleri ve donanım tedarikçileri için, hızla yeni bir standart haline gelmektedir; Intel’e ait olan Thunderbolt, son dönemde C-Tipi USB portlara geçerken, 3.1 USB  ile  çapraz uyumluluk olmasını sağladı; Apple ise, yeni MacBook’un, C-Tipi porta sahip olacağını duyurdu. Aslında, USB-IF, 2019 yılına kadar, tüm dizüstü bilgisayarların, tabletlerin, mobil telefonların ve diğer tüketici elektroniklerinin,  C-Tipi USB ile donatılacağını öngörüyor.

Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.