RØDE AI-Micro Kullanım Kılavuzu
KULLANIM KILAVUZU VE DESTEK
AI-Micro bilgisayar veya mobil cihazınız ile her yerde stüdyo kalitesinde kayıt almanızı sağlayan ultra-kompakt, iki kanallı bir ses kartıdır. Hemen her 3.5 mm çıkışlı mikrofon ile uyumlu 2 girişe ve kulaklık çıkışa sahip olan AI-Micro USB çıkışı üzerinden akıllı telefon, tablet ve bilgisayara bağlanabilir.
AI-Micro ile ilgili öğrenmek istediğiniz herşeyi burada bulabilirsiniz.
Özellikler
1 - Mikrofon Giriş 1 (3.5mm TRS/TRRS)
2 - Mikrofon Giriş 2 (3.5mm TRS/TRRS)
3 - 3.5 mm kulaklık çıkışı
4 - USB-C Çıkış
5 - SC23 - USB-C <-> USB-A kablo
6 - SC21 - Lightning Kablo (USB-C - Lightning)
7 - USB-C <-> USB-C Kablo
AI-Micro'yu bilgisayar ve mobil cihazlara bağlama
AI-Micro'yu bilgisayarınızda kullanmak için;
- AI-Micro'yu bilgisayarınıza beraberinde verilen USB-A veya USB-C kablo ile bağlayın
- Kulaklık ve mikrofonlarınızı takın
- AI-Micro'yu birlikte kullandığınız uygulamayı açın
- Uygulama'nın ayarlarından veya bilgisayarınızın ses ayarlarından giriş / çıkış cihazı olarak AI-Micro'yu seçin
İpucu
AI-Micro ile bilgisayarınızda podcast veya streaming yapmak istiyorsanız ücretsiz RODE Connect yazılımını kullanmanızı tavsiye ederiz. Bu şekilde gelişmiş ses işleme imkanı ve birçok güçlü özellik kullanıma açılır. Detaylar için AI-Micro'yu RODE Uygulamaları ile kullanma bölümüne bakabilirsiniz.
AI-Micro'yu akıllı telefon ve tabletler ile kullanmak
- Beraberinde gelen USB-C - Lighting kablo ile AI-Micro'yu bağlayın
- Mikrofon ve Kulaklığınızı takın
- Cihaz dahili mikrofon uotomatik olarak bypass edip AI-Micro'yu kullanmaya başlayacaktır.
- Artık tüm uygulamalar kayıt için mikrofonlarınızı ve playback için de kulaklık çıkışını kullanacaktır.
İpucu
Mobil cihazınızda yüksek kaliteli ses kayıdı almanız için RODE Reporter yazılımını kullanmanızı tavsiye ediyoruz. . Bu şekilde broadcast kalitesinde kayıt ve dışa aktarma ile ve birçok güçlü özellik kullanıma açılır.
Detaylar için AI-Micro'yu RODE Uygulamaları ile kullanma bölümüne bakabilirsiniz.
Ses Kartı Nedir ?
Ses kartı, herhangi bir mikrofon veya enstrüman ile üretilen analog sinyalleri bilgisayar veya mobil cihazlar tarafından kullanılabilecek dijital hale dönüştüren cihazlardır. Bu cihazlar çok kanallı masa üstü cihazlardan AI-Micro gibi taşınabilir cihazlara varıncaya dek çok farklı formlarda üretilmektedirler. Bu cihazlar genellikle USB üzerinden bağlanır ve üzerlerinde kulaklık ve / veya hoparlör bağlantıları için giriş / çıkışlar bulunur.
Mikrofon Girişleri
AI-Micro üzerinde bulunan iki adet 3.5 mm giriş, lavalier, RODE Video mikrofonlar, Wireless GO gibi telsiz mikrofonlar dahil olmak üzere hemen her mikrofonu kabul edebilir.
Auto-sensing özelliğine sahip olan bu her iki girişte bağlanan mikrofonun TRS mi yoksa TRRS mi olduğunu otomatik olarak algılayıp, giriş devresini gerektiği şekilde düzenler. Böylelikle mikrofonunuzu takmak için çeşitli adaptör kabloları aramak durumunda kalmazsınız.
İpucu
TRS ve TRRS: Aradaki fark nedir ?
TRS ve TRRS terimleri mikrofon veya ses kablosunun sahip olduğu konnektör tipini belirtir. TRS Tip-Ring-Sleve ve TRRS te Tip-Ring-Ring-Sleve anlamına gelir. Bunlar kablonun segmentlerini temsil eder. Bunları ayırt etmek konnektörlerin üzerindeki siyah bandların sayısı ile münkündür. 3.5 mm çıkışa sahip olan mikrofonların çoğunluğu TRS konnektöre sahip olmakla birlikte mobil cihazlar ve bilgisayarlara takılanlar TRRS konnektöre sahip olabilir. AI-Micro üzerindeki girişler takılan konnektörü otomatik olarak algıladığından hem TRS hem de TRRS mikrofonlar / kablolar herhangi bir adaptöre ihtiyaç duymaksızın rahatlıkla kullanılabilir.
Kulaklık Çıkışı
AI-Micro'nun ortasında bulunan bağlantı noktası kulaklık çıkışıdır. Bu çıkış cihaz üzerinden kayıt yaparken aynı zamanda dinleme yapabilmek için veya playback dinleme için kullanılır. Bu bağlantı noktası 3.5 mm TRS çıkış olup yüksek çıkış seviyesi sayesinde çok temiz ve net ses verir.
Direct Monitoring
Fabrika ayarlarında AI-Micro Direct Monitoring açık olarak gelmektedir. Bunun anlamı AI-Micro'nun girişlerine verilen sinyal hiç gecikme olmaksızın hem kulaklıklara hem de bağlı olan cihaza yollanacak olmasıdır. Bu dinlemeye aynı zamanda "0-latency (0 gecikme) monitoring" denilmektedir.
RODE Central ve RODE Reporter yazılımı üzerinden bu dinleme seviyesini ayarlayabilir veya tümü ile devre dışı bırakabilirsiniz. Detaylar için AI-Micro'yu RODE Uygulamaları ile kullanma bölümüne bakabilirsiniz.
USB Çıkış
AI-Micro, USB-A, USB-C ve Lighting portlara sahip mobil cihazlar ve bilgisayarlara bağlanabilmesini sağlayan USB çıkışa sahiptir. Bağlandığı cihazlar, iOS ve Android akıllı telefon ve tabletler ile Mac ve Windows bilgisayarları kapsamaktadır. Beraberinde gelen 30 cm.'lik kablolar ile her cihaza bağlayabileceğiniz gibi USB-C bağlantısına sahip standart USB kablolarıda* kullanabilirsiniz.
AI-Micro Class-Compliant bir cihaz olduğundan dolayı çalışması için herhangi ek bir sürücüye ihtiyaç duymaz. USB-bus powered tasarımı sayesinde de adaptör veya pil ihtiyacı yoktur.
*Eğer AI-Micro'yu Lighting port'a sahip bir iOS cihaz ile kullanıyorsanız beraberinde gelen RODE Lighting Aksesuar kablosu SC21 veya haricen satılan SC15 ila SC19 kablolar kullanılmalıdır.
AI-Micro'yu RODE Uygulamaları ile kullanma
AI-Micro size ek özellikler, gelişmiş fonksiyonalite, kolay konfigürasyon ve broadcast kalitesinde kayıt yapabilmenizi sağlayan RODE uygulama ailesinin tümü ile uyumludur.
Sistem
Bilgisayarlar (Mac ve Windows)
Mobil Cihazlar (iOS ve Android)
Bilgisayarlar (Mac and Windows)
Firmware Güncelleme
Giriş Kazanç Ayarı
Direct Monitoring (On / Off)
Her Zaman Açık
Channel Mode Kontrolü
Filtre Kontrolü
Gelişmiş Ses İşleme
İdeal Uygulama
Bilgisayarda canlı yayın veya podcast
Akıllı bilgisayar veya tablette broadcast kalitesinde kayıt, özellik ayarlama
Üçüncü parti uygulamalar kullanıldığında cihaz ayarlarını düzenleme
‘Merged’, ‘Split’ ve ‘Stereo’ Kanal Modları
AI-Micro girişlerindeki sinyallerin çıkışlara ne şekilde yollanacağını ayarlamanıza olanak tanır. ‘Merged’, ‘Split’ ve ‘Stereo’ olmak üzere üç farklı çalışma tarzı hemen her tür uygulamayı kapsamaktadır.
‘Merged’ Mod
‘Merged’ modunda giriş sinyalleri sağ ve sol çıkış kanallara eşit şekilde yollanır.
Bu mod tek mikrofon ile kayıt yaptığınızda ideadir. Veya sağa ve sola panlama yapılmayan, ortada konumlandırılmış iki ayrı mikrofon ile kayıt için de kullanılabilir.
‘Split’ Mod
‘Split’ modda ise input 1 çıkışın sol kanalına, input 2 ise sağ kanala yönlendirilir.
Bu mod iki mikrofon ile kayıt alıp sonrasında her mikrofonu ayrı olarak düzenleyip işlemeniz gerektiğinde idealdir.
‘Stereo’ Mod
‘Stereo’ mod, stereo mikrofonlar kullanmak içindir. Input 1’in sağ ve sol kanalları çıkışın sağ ve sol kanallarına yönlendirilerek mikrofonun stereo imajının korunması sağlanır. ‘Stereo’ mod aktif hale getirildiğinde input 2 devre dışı kalır.
Not: Stereo bir mikrofon ile ‘Merged’ modda kayıt yaparsanız mikrofonun sağ ve sol sinyalleri çıkışların hem sağ hem de sol kanalına yönlendirileceğinden mikrofonun stereo imajı kaybolur. ‘Split’ modda kayıt yaparsanız ise mikrofonun sadece bir kanalı çıkışa yönlendirileceğinden doğru sonucu almak için ‘Stereo’ mod kullanılmalıdır.
Giriş Kazancını Ayarlama
AI-Micro'nun giriş kazançlarını RODE Connect, RODE Central ve RODE Reporter yazılımları üzerinden ayarlayabilirsiniz. Böylelikle yüksek sinyaller geldiğinde AI-Micro'nun preamplifikatörlerini aşırı yükleyip distorsiyona girmesini önleyebilirsiniz.
RODE Connect ve RODE Reporter yazılımları kazanç miktarını kolaylıkla ayarlamanıza yardımcı olacak seviye göstergelerine sahiptir. Seviye kontrol özelliğine sahip herhangi bir başka uygulama da AI-Micro'nun preamp seviyelerini düzenleyebilir. Eğer seviye ayar imkanı sunmayan bir uygulama kullanıyorsanız seviye ayarı için RODE Central uygulamasını kullanabilirsiniz.
Yüksek Geçirgen Filtre
RODE Connect, RODE Central ve RODE Reporter yazılımları aracılığı ile AI-Micro'nun girişlerindeki yüksek-geçirgen filtreleri devreye sokabilirsiniz. Bu filtre aracılığı ile rüzgar, klima, trafik grürültüsü ve benzeri gibi istenmeyen alçak frekanslı gürültülerin seviyesi düşürülebilir.
Seçilebilecek iki farklı ayar bulunmaktadır. 75 Hz ayarı daha yumuşak, 150 Hz ise daha belirgin olacaktır. Aldığınız sesi kulaklık aracılığı ile dikkatlice dinleyip her iki ayar arasında geçiş yapın. Eğer 75 Hz filtre istenmeyen sesleri yok etmekte istediğiniz sonucu veriyorsa açık durumda bırakın, eğer halen düşük frekans gürültü duyuluyorsa 150 Hz’e geçebilirsiniz.
Direct Monitoring
AI-Micro üzerindeki 'Direct Monitoring' özelliği fabrika ayarlarında açık olarak gelmektedir. RODE Central ve RODE Reporter yazılımları aracılığı ile dilerseniz devre dışı bırakabilir veya dinleme seviyesini ayarlayabilirsiniz. (Bu özellik RODE Connect üzerinden değiştirilemez)
Direct Monitoring özelliğini devre dışı bırakmak kayıtlarınızı dinlerken veya bağlı olan cihazdaki dosyalarınızı dinlerken mikrofon çıkışınıda duymak istemediğinizde kullanılabilir.
Advanced Audio Processing (Sadece RØDE Connect ile)
Yüksek geçirgen filtreye ek olarak RODE Connect, AI-Micro aracılığı ile dört adet stüdyo kalitesinde audio prosesör kullanmanıza olanak tanır -noise gate, compressor ile APHEX Aural Exciter ve Big Bottom. Bu prosesörler podcast veya streaming sırasında kayıtlarınıza zengin ve profesyonel bir kalite vermek için mükemmel uygulamalardır.
Noise gate dışındaki uygulamalar fabrika çıkışında devrede olarak gelmektedirler. İstenildiğinde RODE Connect uygulamasında her kanalın üstünde bulunan kanal numaralarına basıp açılan alanda ortaya çıkan açma/kapama düğmeleri ile devreden çıkarılıp alınabilirler.
Compressor – Bu işlemci sesinizin seviyesinin daha dengeli ve istikrarlı olmasını sağlar.
Noise Gate – Bu işlemci ortamda bulunan klima, trafik ve benzeri arkaplan gürültülerini azaltarak kayıtlarınızın daha temiz ve profesyonel olmasını sağlar
APHEX Aural Exciter – Bu işlemci ise sesinizin yüksek frekanslarını işleyerek paha parlak ve ışıltılı olmasını sağlar
APHEX Big Bottom – Sesinizin alçak frekanslarını işleyerek daha zengin ve daha dolgun olmasını sağlar.
İLGİLİ ÜRÜNLER
AI-Micro
Bilgisayar, tablet, telefon uyumlu, iki kanal USB ses kartı
Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.
İLGİLİ YAZILAR
Volkan Uça'nın, Denon DJ Prime 4+ White Edition'ı incelediği seriyi izlediniz mi?
DJ Akawa'nın, Warm Audio WA-412'yi incelediği videoyu izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, Arturia AstroLab'i incelediği seriyi izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, Arturia AudioFuse 16Rig'i incelediği videoyu izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, Sheeran Loopers Looper +'ı incelediği seriyi izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, RØDE Wireless GO II ve Lavalier GO'yu incelediği videoyu izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, HeadRush Prime'ı incelediği seriyi izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, Arturia MiniFreak'i incelediği seriyi izlediniz mi?
Dawless jam performans sanatçısı Dilgecan Yoncu'nun, Arturia PolyBrute'ü incelediği seriyi izlediniz mi?