Podcast ve Canlı Yayın için Shotgun Mikrofon Kullanımı

Podcast ve canlı yayın, son yıllarda dünya çapındaki milyarlarca dinleyici/izleyici için en popüler medya formatlarından ikisi haline geldi; birçok insan ise yeteneklerini ve fikirlerini kariyere dönüştürdü.

Sadece bir butona tıklayarak dünyanın dört bir yanından dinleyicilerle etkileşime geçmek ve yayın yapabilmek; yeni, heyecan verici ve yüksek kaliteli içerik üretmenin podcast ve canlı yayın yapanların öncelik listesinin en üstünde olduğu anlamına geliyor.

Canlı Yayınlar ve podcastler ile aynı anlama gelen geniş ve güçlü ses, geleneksel olarak geniş diyaframlı ve dinamik mikrofonlar ile elde edilirler. Fakat shotgun mikrofonlar, dikkate alabileceğiniz harika bir başka seçenektir. Sadece insan sesi kaydı için tasarlanmamış olup, çok yönel ses aldıklarından birçok kayıt senaryosu için kullanışlıı bir seçim haline gelirler.

Aşağıda, shotgun mikrofonların tüm önemli detaylarını ve özelliklerini, podcast ve canlı yayın için sundukları faydaları ve en iyi kalitede ses elde etmek için nasıl kurulacağını size anlatacağız.

Shotgun Mikrofon Nedir ?

Shotgun mikrofonlar, uzun ve ince boru biçimindeki tasarımlarıyla kolayca tanınabilirler. Bu mikrofonlar, dar bir ses alma özelliğiyle çok yöneldirler; yani yandan ve arkadan gelen (eksen dışı) sesi reddederken, mikrofonun hemen önündeki sese daha hassastırlar.

Bu nedenle, uzak mesafeden ses kaydını çok net alırlar; bu netliği ve ayrıntıyı koruyarak da ses kaynağından daha uzağa yerleştirilebilirler. Bu yüzden, film ve video uygulamalarında, özellikle bir diyalog kaydı (bir boom veya kamera mikrofonu olarak kullanıldığında), ses efektleri (foley) ve ortam sesi için genellikle tercih edilen mikrofonlardır.

Shotgun mikrofonlar; kompakt (VideoMic GO II gibi) ve çok uzun (NTG8 gibi) olmak üzere boyutları bakımında çeşitlilik gösterir; aynı zamanda USB bağlantısından, dahili yüksek geçişli filtrelere ve kazanç kontrollerine kadar çeşitli özellikler de sunar.

Süper güçlü NTG5 shotgun mikrofon, film yapımları için mükemmel olmakla birlikte aynı zamanda podcast ve canlı yayın uygulamaları için de ideal bir mikrofondur..

Podcast veya Canlı Yayın için Shotgun Mikrofon Kullanmanın Faydaları

Herkes için olmasa da, podcast veya canlı yayınlarda shotgun mikrofon kullanmanın oldukça faydalı olabileceği birçok senaryo vardır.

Shotgun mikrofonların en büyük avantajı, yönel olmaları ve eksen dışındaki sesleri almama konusunda mükemmel olmalarıdır. Bu özellikler, mikrofonu kaynaktan daha uzağa yerleştirmenize ve başka bir mikrofon türüne göre çok daha az ortam sesiyle, sesi daha net ve eksiksiz yakalamanıza olanak sağlar.

Bu özellik; mikrofonun ekranda görünmesini istemediğiniz bir oyun ya da canlı yayın kaydı için veya konuşmacıların bir koltukta ya da masanın etrafında oturduğu, çekimdeki ses karmaşasını azaltmak istediğiniz bir podcast senaryosu için idealdir.

Ayrıca, VideoMic GO II ve VideoMic NTG gibi kompakt shotgun mikrofonlar, Tripod 2 gibi bir masaüstü tripod ile kullanıldığında podcast ve canlı yayın için harika birer çözümdür.

Shotgun mikrofonlar, ses kaydı için tasarlandıklarından hem podcast hem de canlı yayın için mükemmel şekilde uygundurlar. Aynı zamanda çok amaçlı mikrofonlardır; örneğin, röportaj kaydı veya film yapımı gibi mikrofona ihtiyaç duyabileceğiniz diğer uygulamalar için de oldukça kullanışlıdırlar.

Bir oyun kaydında kullanılan VideoMic NTG (WS-Chroma ve RØDE Connect ile)

Shotgun Mikrofonunun Montajı

Kullanım amacına ve kayıt kurulumuna bağlı olarak, podcast veya canlı yayın yaparken shotgun mikrofonu kurmanın birkaç kolay yolu vardır.

Bir Stand veya Boom Kolu Kullanmak

Bir shotgun mikrofonun yönelliğini artırmanın en iyi yolu, onu kamera görüşünün dışında konumlandırılmış bir boom koluna veya standa takmaktır. En iyi sonuçlar için mikrofon kadrajın dışında, 30-60 cm. yukarıya yerleştirilmeli ve doğrudan hedeflenen ses kaynağına (yani konuşan kişiye) işaret etmelidir. Eğer daha kompakt ve hafif bir seçenek bakıyorsanız, RØDE serisinde Boompole Pro veya Mini Boompole gibi harika seçenekler vardır.

Boompole Pro'ya takılı VideoMic NTG'ler

Bir başka harika seçenek ise, stüdyo kondenser ya da dinamik mikrofon ile olduğu gibi, daha geleneksel podcast veya canlı yayın yaklaşımında bir stüdyo kolu kullanmaktır. Bir shotgun mikrofonun, PSA1 veya PSA1+ gibi bir stüdyo koluna monte edilebilmesi için, bir bağlantı aparatına veya RM5 gibi bir klipse bağlanması gerekir. Mikrofon kola takıldıktan sonra, bunu herhangi bir mikrofon gibi kullanabilirsiniz; ancak bu noktada mikrofon yerleşimine dikkat edin. Unutmayın, shotgun mikrofonların yönlü olması; podcast veya canlı yayın yaparken, en iyi sonuçları elde etmeniz için mikrofonun direkt ağza doğru yönlendirilmesi gerektiği anlamına gelir.

Masa Standı veya Tripod Kullanmak

Son olarak, bir shotgun mikrofon, Tripod 2 gibi bir tripoda veya DS1 gibi bir masa standına kolayca monte edilebilir ve konuşacak kişinin önüne yerleştirilebilir. Bu, yukarıda belirtilen iki yöntemle gerçekliştirilmesi biraz daha zor olan, kurulumu daha taşınabilir tutmak istediğinizde harika bir seçenektir.

Tripod 2'ye takılı, bir dizüstü bilgisayara bağlı VideoMic NTG

Shotgun Mikrofon Çeşitleri

XLR Çıkışlı Shotgun Mikrofonlar

Birçok geleneksel shotgun mikrofon bir XLR çıkışına sahiptir. Bunlar, çok yönellik sundukları için booming  (boom sopası ile yapılan kayıtlar) için mükemmel olan, tipik olarak daha uzun, profesyonel shotgun mikrofonlardır. NTG3, NTG4 ve NTG5; XLR çıkışlı shotgun mikrofonların harika birer örnekleridir.

Bir bilgisayara kayıt yapmayı düşünüyorsanız, bağlanmak için bir ses kartına ihtiyacınız olacaktır. Aynı zamanda bu, mikrofonu çalıştırmak için gereken gücü de sağlayacaktır. Ayrıca bunu; bir miksere, taşınabilir ses kaydedicisine ya da birden fazla kişiyle kayıt yapmak için ideal olan RØDECaster Pro gibi hepsi bir arada prodüksiyon konsoluna da bağlayabilirsiniz.

Bir kameraya takılı NTG4 - yüksek kaliteli bir canlı yayın kurulumu

3.5 mm Çıkışlı Shotgun Mikrofonlar

RØDE VideoMic serisi, 3.5 mm çıkış özelliğine sahip kamera üstü shotgun mikrofonlara harika bir örnektir. Bu mikrofonlar ya batarya ile ya da  takılı olduğu porttan enerji alarak çalışırlar. Bu mikrofonlar kameraların 3.5 mm bağlantı noktasına doğrudan takılabilir.

3.5 mm shotgun mikrofonu bir bilgisayarla kullanmak istiyorsanız, bir ses kartına ihtiyacınız olacaktır. Bunun için, 3.5 mm çift girişi olan ve ses dinleme için kulaklık çıkışı içeren AI-Micro'yu öneriyoruz. Eğer XLR girişe sahip bir ses kartı kullanmak istiyorsanız, VXLR gibi 3.5 mm'den XLR'ye dönüştüren bir adaptöre ihtiyacınız olacaktır (Not: Eğer mikrofonun çalışması için plug-in power (takıldığı yerden enerji alan) ihtiyacı varsa; fantom gücü, VXLR+ veya VXLR Pro gibi plug-in power'a dönüştüren bir adaptör kullanılabilir)

USB Çıkışı

VideoMic GO II ve VideoMic NTG’yi içeren yeni nesil RØDE VideoMic serisi, 3.5 mm çıkışın yanı sıra bir USB çıkışına da sahiptir. Bu özellik; bir ses kartına, kablolara ya da adaptörlere ihtiyaç duymadan doğrudan bir bilgisayara veya akıllı telefona takabilmeleri için benzersiz bir imkan sunar.

Yapmanız gereken tek şey mikrofonu doğrudan bilgisayarın USB bağlantı noktasına takmak ve kayda başlamaktır.

VideoMic GO II ve RØDE Connect, podcast veya canlı yayın için harika bir kombinasyondur.

Bu mikrofonlar, ücretsiz olarak sunulan podcast ve canlı yayın yazılımı RØDE Connect ile de uyumludur. Bu; profesyonel kalitede sesi kolaylıkla kaydetmek için gelişmiş seviye kontrollü, güçlü ses işlem prosesçrleri ile (noise gate, kompresör ve güçlü APHEX efektleri dahil) bir bilgisayara dört adede kadar mikrofon bağlamanıza olanak tanır. Ayrıca RØDE Connect; sohbet uygulamaları, oyun sesi, mikrofon sesi gibi dışarıdan gelen birçok ses kaynağının kolay entegrasyonu sayesinde oyuncular ve canlı yayıncılar için mükemmel bir çözümdür.

Daha fazlası için: RØDE Connect 

Eğer bir canlı yayın ya da podcast yayını yapıyorsanız ve harika bir yönel pattern ile yüksek kaliteli ses sunan bir mikrofon arıyorsanız, iyi bir shotgun mikrofondan ötesine bakmayın. Sektörün lideri shotgun mikrofon serimizi ve fazlasını buradan inceleyebilirsiniz.

RØDE Microphones, Avustralyalı bir iş insanı tarafından Sydney'de 1967 yılında kurulmuş bir ses firmasıdır. 10 dönümlük bir alana yayılan fabrikasında 60 milyon dolarlık hassas üretim cihazlarına ve 250 kişiyi aşkın uzman kadroya sahiptir. Sydney dışında Los Angeles, New York, Hong Kong, Shenzhen ve Seul'de ofisleri bulunan RØDE, 117 ülkede satış yapmaktadır. RØDE, özellikle video mikrofonları pazarında takip edilen bir lider üretici durumdadır.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.