Podcast Başlangıç Kılavuzu: Temel Bilgiler

Bir podcast kaydetmek istiyorsanız, fakat çok fazla ses prodüksiyonluğu tecrübeniz yoksa, bu işe koyulmadan önce dikkate almanız gereken birkaç şey var. Bunlar, kayıt için uygun bir alan bulmaktan mikrofon seçimine, farklı kayıt cihazları ve tekniklerini nasıl kullanabileceğinizi anlamaya kadar uzanır.

Gözünüz korkmasın! Bunları öğrenmek eğlencenin bir parçası ve bu temel öğeleri kavradığınızda, çabucak bir profesyonel gibi podcast yayınlayacaksınız.

Aşağıdaki video serisinde RØDECaster Pro ve NT-USB Mini gibi diğer RØDE podcast mikrofonları ve ses cihazlarını kullanarak podcast oluşturmanın temel bilgilerini ele alacağız.

Doğru Kayıt Alanı Seçimi

Podcast'e başlamadan önce, nerede kayıt yapacağınızı düşünmeniz gerekir. Ortamın, ses kalitesi üzerinde büyük etkisi vardır. Fayans veya beton gibi çok fazla yansıtıcı yüzeye sahip bir oda, podcast'lerinizde nahoş bir yankıya ve frekanslarda sorun oluşmasına sebep olur. Ve bu harici gürültüler dinleyici için çok rahatsız edici olabilir. İdeal olarak bu yansımaları azaltan, hoş ve sessiz bir alan istenir.

Tabii ki, hiçbirimizin çalışmak için profesyonel bir stüdyosu bulunmuyor ve bunda bir sorun yok. Aşağıda, evde en iyi sonuçları almak için bazı farklı yolları inceliyoruz.

Doğru Mikrofon Seçimi: Dinamik veya Kondenser

Podcast çekimi için yaygın olarak kullanılan iki tip mikrofon var- dinamik ve kondenser. Her ikisi de bu iş için uygun; fakat hassasiyet, dış gürültüyü reddetme ve tonlama gibi seçiminizi etkileyebilecek farklı teknik özelliklere sahipler. Aşağıda hangisini neden seçebileceğinize dair bir göz atacağız.

Doğru Mikrofon Seçimi: USB veya XLR

Ayrıca mikrofonunuzun- USB veya XLR gibi- ne tür bir bağlantıya sahip olduğunu da düşünmeniz gerekir. NT-USB Mini veya Podcaster gibi USB mikrofonlar, podcast'inizde sadece bir sunum yapan kişi varsa ideal olur. Podcast'inizde birden çok sunum yapan varsa veya şovunuzda düzenli olarak misafiriniz oluyorsa, RØDECaster Pro gibi çok kanallı kaydediciye sahip bir XLR mikrofon kullanılmalıdır. Aşağıda, seçiminizi nelerin daha derinden etkileyeceğini inceliyoruz.

Mikrofon Tekniği

Kayıt alanını ve mikrofonlarınızı seçtiğinize göre, mümkün olduğunca en temiz ve en net kaydı elde etmek için doğru tekniği kullanarak pratik yapmak isteyeceksiniz. Aşağıda, mikrofon yerleşimi ve patlayan seslerin de yönetimi dahil olmak üzere, dikkate almak isteyebileceğiniz bazı temel noktalara bir göz atacağız.

Podcast Kaydı

Artık podcast'inizi kaydetmeye hazırsınız! Burası işlerin biraz daha karmaşık hale geldiği yer. Kayda yaklaşımınız; kaydınızın ne tip bir podcast olduğuna, nerede kaydettiğinize, kaç konuğunuzun olduğuna ve kayıt cihazınızın ne tür özelliklerine ihtiyacınız olduğuna bağlı olacaktır. Aşağıda farklı seçeneklere ve RØDECaster Pro'nun hepsi bir arada özelliği ile ideal bir podcast çözümü olduğuna göz atacağız.

Podcast'e Ses Tasarımı Ekleme

Tamam, artık temel konularda uzmanlaştınız, şimdi biraz daha pratikleşme zamanı. Müzik, ses efektleri, önceden kaydedilmiş röportajlar veya telefon görüşmeleri eklemek, podcast'inize ekstra bir boyut kazandıracak ve dinleyicileriniz için daha cazip hale gelecektir. Aşağıda, post-prodüksiyon esnasında, DAW'dayken veya anında, RØDECaster Pro ile bunun nasıl yapıldığına bir göz atacağız.

İşte bu kadar! Düzgün bir kayıt mekanı, doğru ekipman ve kayıt için gerekli temel öğelerin net bir şekilde anlaşılmasıyla bir podcast başlatmak çok basit. Şimdi tek ihtiyacınız olan harika bir fikir. Ama bunu size bırakacağız. Mutlu podcast’ler!

Compel 1989 yılında Steinberg firmasının Türkiye distribütörlüğünü yaparak hayatına başladı. Yıllar içerisinde müzik ve post prodüksiyon stüdyolarının ihtiyaçları doğrultusunda çeşitli firmaların distribütörlüğünü üstlenerek hizmet vermeye devam etti. Günümüzde 20'yi aşkın firmanın Türkiye distribütörlüğünü yaparak elektronik müzik ekipmanı ithalatı ve satışı yapmaya devam etmektedir.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.