Film 101 Audio: Dışarıda Çekim Yaparken Rüzgar Sesini Azaltma Yolları

Film yapımcıları dışarıda çekim yaparken iç mekanlarda var olmayan bir dizi zorlukla karşılaşırlar. Bunlardan biri de, zorlu bir çekimin ardındaki ana problemlerden biri olan rüzgar sesi unsurlarıyla mücadele etmektir.

Rüzgar tüm formlarıyla ses kayıtlarına büyük ölçüde zarar verebilir ve maalesef bu durum çoğunlukla rüzgarlı ortamlarda çalışan film yapımcılarına bu yaratıcı süreçte ekstra bir sorun teşkil edebilir. Ancak, dışarıda çekim yaparken rüzgar sesini azaltmanın bir çok yolu var ve bunların çoğu ucuz, basit ve etkilidir. Hadi bir bakalım.

Bu video, film için farklı ses kaydı öğelerini araştıran Audio for Film 101 serisimizin ilkidir. Tüm videolara buradan göz atabilir ve daha fazla makale için RØDE blogunu takip edebilirsiniz.

Rüzgar sesine sebep olan nedir?

Basitçe söylemek gerekirse mikrofonlar, nefes nefese bir vokalist ya da fırtınalı bir  havada olduğu gibi, herhangi bir kaynaktan gelen güçlü hava hareketinde iyi bir şekilde çalışmazlar. Mikrofonlar hava hareketlerine son derece duyarlıdır ve akustik enerjiyi, ses dalgalarıyla çarpıştığında titreyen bir diyafram aracılığıyla ses sinyaline dönüştürmek için tasarlanmıştır. İnsan sesi -ve mikrofonlar için tasarlanan diğer ses kaynakları- göreceli olarak düşük miktarda akustik enerji ürettiği için, bu diyafram çok hassastır.

Rüzgar, diyaframda büyük miktarda alt-uç frekanslı titreşime neden olan önemli miktarda hava hareketi yaratır. (Prodüksiyon sonrası rüzgar sesini yumuşatmaya çalışırken buna dikkat etmek önemlidir.) Bu yoğun titreşim genellikle kayıtlarda dinlenirken hiç hoş olmayan şiddetli bir gürültü olarak duyulur. Peki bu nasıl düzeltilir?

Farklı Mikrofon Çeşitleri ve Rüzgar Sesine Nasıl Cevap Verdikleri

Farklı mikrofon tipleri ve rüzgar gürültüsüne nasıl tepki verdikleri hakkında kısa bir not. Genel olarak konuşmak gerekirse, çok yönlü mikrofonlar rüzgar sesini, patlayıcı seslerini ve diğer sert ses kaynaklarını azaltmada daha iyi performans gösterir. Çok yönlü mikrofonlarda diyaframlar genellikle yönlü mikrofonlara göre daha dayanıklıdır, yani rüzgarın yarattığı basınca daha az duyarlıdırlar. Bu nedenle çoğu lav mikrofonu ve kulaklık mikrofonu (Wireless GO veya HS2’deki gibi) çok yönlü mikrofon özelliğine sahiptir, ve shotgun gibi bu yönlü mikrofonlarda rüzgar sesini azaltmak için bir çeşit difüzyon gerektirmesinin nedenlerinden biridir.

Bu doğrultuda, çok yönlü mikrofonlar birçok kayıt kullanımlarında ideal değildir. Yönlü mikrofonlar ise işaret ettikleri ses kaynağına odaklanırken yandan sesleri reddettikleri için videosu çıkan (go to video) mikrofonlardır. Ayrıca, çok yönlü mikrofonlardan çok daha iyi bir aralığa sahiptirler, yani ses kaynağından oldukça uzak olabilirsiniz ve net bir ses elde edebilirsiniz. Sesin her yönden alınması (veya lav mikrofonu kullanılması) gereken bir şeyi çekmiyorsanız, shotgun mikrofonları doğru tercihtir.

Dışarıda Çekim Yaparken Rüzgar Sesini Azaltma Yolları

Dışarıda çekim yaparken problem yaratan rüzgar sesini azaltmanın birçok farklı yolu vardır. Konuya yaklaşım şekliniz, çekim koşullarına ve kullandığınız malzemelere de bağlı olacaktır.

Koruma Kullanın

Video mikrofonlarının çoğu, mikrofonun tasarımına dahil edilmiş (VideoMic ürün serimizde olduğu gibi) veya isteğe bağlı olarak ekstra eklenen bir çeşit fiziki siper camıyla birlikte gelir. Bunlar köpüklü siper camı, tüylü bir kumaş (deadcat) ve baloncuklar halinde gelir.

Rüzgarlıklar

Rüzgarlıklarımız genellikle rüzgar sesine karşı ilk savunma hattıdır. Mikrofonun etrafındaki açık hücreli bir köpük kapak, alt-uçtaki titreşimi azaltarak mikrofonun kapsülüne vuran rüzgârın akustik enerjisini dağıtacak ve azaltacaktır.

Bunun, rüzgarın içine yayılması yerine etrafından akması için hava akımına göre düzenlenmesi gerekir. Ne kadar düzenli, o kadar iyi. Video mikrofonlarımızın çoğu yüksek kaliteli bir rüzgarlıkla birlikte gelir.

Deadcat (Tüylü kumaş)

Köpük siper camları, az miktardaki rüzgârın engellenmesinde etkilidir, ancak oldukça rüzgarlı bir ortamda çekim yapıyorsanız, ekstra bir koruma seviyesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Büyüklüğüne bağlı olarak deadkitten veya deadwombat olarak ya da basitçe tüylü olarak bilinen, akustik olarak saydam kalarak yüksek rüzgar koşullarında gürültüyü azaltmak için tasarlanmış yapay bir kürk siper camıdır.

Bunlar, mikrofon kapsülüne çarpan rüzgar enerjisini emdikleri için, hücre köpüklerini açmaya benzer bir şekilde çalışır. Bu tüylü arkadaşların daha yoğun olması, rüzgar gürültüsüne karşı daha fazla koruma sağlar. Burada, daha yoğun malzemelerin genellikle daha yüksek frekansları azaltarak, kapsüle vuran sesi olumsuz yönde de etkileyebileceği belirtilmelidir.

Öyleyse eğer bir tüylü(furry) kullanıyorsanız, bunu post-prodüksiyonda hafifçe artırarak hesaba katmanız gerekebilir.

Blimp

Balonlar (veya zeplinler), bir mikrofonu tamamen çevreleyen ve rüzgar gürültüsüne karşı daha fazla koruma sağlayan büyük, boru şeklinde siperlerdir. Deadcat ve şok montaj sistemi içerirler, kolay manevra kabiliyeti için avuç içi kulp veya mikrofon sopasına takılabilirler.

Konumu Düşünün

Bazı durumlarda rüzgar sesini azaltmak, mikrofonunuzun konumuna birkaç küçük düzenleme yapmak kadar basit olabilir.

Siper Edinin

Eğer çekim alanındaysanız ve rüzgar sesi ile mücadele ediyorsanız, çekim için biraz daha korunaklı bir yer bulmak için etrafınıza bakın. Ağaçlar, çalılar, duvarlar, çitler, binalar ve arabalar gibi bu nesnelerin tümü rüzgara karşı koruma sağlayabilir. Bunlar çekiminiz için ideal olmayabilir, ancak mükemmel ses elde etmek için ödün vermek zorunda kalabilirsiniz.

Mikrofonu Gizleyin

Bu, yalnızca bir tür yaka mikrofonu kullandığınızda gerçekten geçerli olur. Mikrofonu tuttururken, mikrofonu yerleştirmenin rüzgar sesini nasıl etkileyeceğini düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Mikrofonu bir kravatın dış kısmından ziyade bir gömlek cebinin içine tutturmak kadar basit bir yöntem size yardımcı olabilir. Rüzgar sesini azaltmak için mikrofonu yerleştirebileceğiniz en iyi yeri bulmak için çekim öncesinde bazı testler yapın ve net bir sinyal almaya çalışın.

Vücut ile Engelleyin

Kişinin rüzgara göre nerede durduğunu düşünün. Eğer bir yaka mikrofonu kullanılıyorsa, hafif bir yer değişimi ile rüzgarın engellenmesine yardımcı olunabilir.

EQ (Eşitleme)

Daha önce bahsettiğimiz gibi, rüzgar sesi ağırlıklı olarak 20Hz ila 250Hz aralığında (bas ve alt bas) ağırlıklı olarak düşük frekanstan oluşur, bu nedenle bazı durumlarda düzeltme yapmak sadece bu frekansları EQ yoluyla azaltma durumudur. Bu, prodüksiyon sonrasında veya prodüksiyon esnasında yapılabilir.

Prodüksiyon Esnasında

EQ araçlarını sette kullanmak, rüzgar sesini kaydedicinize henüz çarpmadan önce yumuşatmanın etkili bir yoludur. Birçok mikrofon, belirli frekans aralıklarını artırmak ve azaltmak için EQ anahtarları içerir. VideoMic Pro + ürünümüzde olduğu gibi, video prodüksiyonlarında kullanılan mikrofonlar, düşük frekansları azaltmak için sıklıkla yüksek geçişli filtrelere sahiptir. Bunları kendi yararınıza kullanabilirsiniz!

Prodüksiyon Sonrasında

Örneğin eğer çekim sırasında sesi yönetemiyorsanız ve sesi yeniden kaydedemiyorsanız, prodüksiyon sonrasında rüzgar sesini düzeltmek son çareniz olmalıdır. Her zaman en iyi sonucu almak için yapabildiğiniz kadarıyla sette düzenleme yapın.

Sesinizi DAW veya video düzenleme yazılımınıza çekin, genellikle kullandığınız EQ araçları neyse onları açın ve 20Hz ila 250Hz aralığındaki frekansları manuel olarak kesin ya da bu problemli frekansları gidermek için yüksek geçişli bir filtre veya düşük kesim (low cut) uygulayın.

RØDE video mikrofonları ve aksesuarları, videoda ses yakalamak için sınıfın en üstündeki yerlerini aldılar. Bu seri, akıllı telefonlardaki kompakt mikrofonlardan, profesyonel yayın kalitesindeki shotgunlara kadar uzanır; amatörlerden Youtube yıldızlarına ve pro film yapımcılarına kadar herkesin elinde bu ürünleri görebileceksiniz. RØDE video mikrofon serisi ile ilgili daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

RØDE Microphones, Avustralyalı bir iş insanı tarafından Sydney'de 1967 yılında kurulmuş bir ses firmasıdır. 10 dönümlük bir alana yayılan fabrikasında 60 milyon dolarlık hassas üretim cihazlarına ve 250 kişiyi aşkın uzman kadroya sahiptir. Sydney dışında Los Angeles, New York, Hong Kong, Shenzhen ve Seul'de ofisleri bulunan RØDE, 117 ülkede satış yapmaktadır. RØDE, özellikle video mikrofonları pazarında takip edilen bir lider üretici durumdadır.

İLGİLİ YAZILAR

Karşılaştırma listesine eklendi.